2011

Dag 2481 – Släkten

Comments Off on Dag 2481 – Släkten 27 December 2011

Dag 2481 – Släkten

Har fått låna en bok av pappa som heter “Den gamla byn” och som är skriven av Peter Nilsson. Den handlar om en by som heter Möcklehult som ligger några mil från Rydaholm här i Småland och den handlar om människors öden på jorden och en svensk bys historia från slutet på istidens dagar till nutid. Väldigt intressant och man känner igen sig i mycket, det skulle nästan lika väl säkert ha kunnat hända i Rydaholm. Inledningsvis bla så har han ett citat av Fritjof Andersson “Möcklehult är en by med 5 väderstreck” och det tror jag banne mig att vi har här i Rydaholm också. Man pratar lika ofta om förr som nutid, citerar gärna vad den och den sa och ändå har dom varit döda i 50 år en del. Farmor var ju från dessa trakter och hon brukade prata om Håxa Lisa och Kvasta Kalle när vi växte upp, berätta skrämselhistorier och skrämma slag på oss, men Peter nämner i boken att folket från den här byn och trakten var ovanligt ovanliga, och det kan väl stämma på min familj tycker jag 🙂

På väg till Växjö:

Javier frågade mig i Los Angeles vad jag ville ha i julklapp och jag sa att jag inte har en aning, saknar ingenting, så när vi stod på flygplatsen i Washington DC så fick jag syn på en jättesnygg Guess klocka som jag sa att köp den då, tycker den är jättefin. Blev lite förvånad när jag såg priset 68 dollar är superbilligt, typ 500 kr. Men idag när vi Javier, jag, Robert, mamma och Oliver åker in till Växjö så går jag in till guldsmedsaffären för att göra armbandet mindre och får se exakt samma klocka för 2600 kronor – jippi vilken affär jag gjort! Jag har ju min fina Omegaklocka som jag haft i 15 år, men kul att äntligen får ha något lite tuffare, bästa julklappen någonsin, så glad!

När jag dessutom står där i guldsmedsaffären så kommer Björn Englen in och säger hej, han är en kompis från Los Angeles, och när vi var på samma glöggparty i Hollywood så sa vi att visst vore det kul att springa in i varandra på Samarkand och här står vi nu – världen är underbar!

Åker in till centrum och går och äter på Poon Palace som jag inte ätit på sedan jag var 18 år och som bara var bäst då, tyvärr inte bäst längre, men minnet kvarstår. Köper blommor, Liljekonvaljer och åker hem och gör oss iordning.

Så tillbaka till släkten, när vårdpersonalen varit här och tagit hand om mamma så åker vi mot Skåeryd i Hjälmseryds socken till huset där min farmor växte upp och hälsar på hennes brors fru Vivi och hennes dotter AnnaStina som bor där nu. Mamma och pappa har åkt hit den 27 december i över 20 år och jag var med för 7 år sedan och för 6 år sedan, så verkligen en tradition och det är så mysigt. Och Möcklehult ligger då inte så långt härifrån. Äter julmat och pratar om släkten. Med på bild är Vivi, AnnaStina i mitten och pappa till höger. Jag har alltid tyckt att Vivi påminner om farmor Mebel fastän dom egentligen inte är släkt alls, men man blir varm i hjärtat av att se henne och att få en kram var underbart. Farmor hade ju fyllt 100 år i år om hon levt, så 14 år sedan hon dog, världens finaste människa.

Fick 7 sorters kakor till efterrätt precis som på farmors vis 🙂 Åker hem sent och så glad att jag kunde följa med i år.

Comments are closed.

NYA BLOGGEN: www.rebeckaponton.com/blog

Archives

© 2015 Rebecka Ponton. Powered by Wordpress.

Wordpress themes by WooThemes - Premium Wordpress Themes

SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline